Extra laadpalen voor elektrische voertuigen

Gemeente Stichtse Vecht is hard aan de slag met nieuwe energie. Hier hoort ook het verduurzamen van mobiliteit bij. Zij ziet het aantal elektrische voertuigen toenemen en verwachten dat deze groei de komende jaren doorzet. Daarom zijn er meer openbare laadpalen nodig, waar deze auto’s opgeladen kunnen worden.

Het gaat om laadpalen voor elektrische rijders, die geen eigen oprit hebben en daarom op straat moeten parkeren. De prognose geeft aan dat er in 2025 in onze gemeente ongeveer 6000 elektrische rijders zullen zijn (bewoners en forenzen). Een groot deel van de voertuigen wordt dus opgeladen op eigen terrein. De rest maakt gezamenlijk gebruik van een aantal openbare laadpalen. In 2025 zijn daar naar schatting circa 350 van nodig. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst zijn alle hiervoor geschikte locaties in kaart gebracht.

Op basis van o.a. het soort parkeervakken, het aanwezige groen en kabels en leidingen hebben wij bekeken wat de meest geschikte plekken zouden zijn. Deze plekken worden overigens alleen gerealiseerd als er ook aanvragen hiervoor door inwoners worden gedaan of door forenzen, die meer dan 16 uur in de gemeente Stichtse Vecht werken.

Ten aanzien van parkeerdruk is op te merken dat elektrische rijders vaak al eerder een benzine- of dieselauto reden en dan hiervoor in de plaats een elektrische auto gaan rijden. Men parkeerde dus al in de straat.

Parkeervakken alleen voor elektrische voertuigen

Wel is het zo dat de parkeervakken bij de laadpalen alleen door elektrische rijders gebruikt kunnen worden. Als een auto geladen is, moet een elektrische rijder het parkeervak vrij maken, zodat andere elektrische rijders hiervan gebruik kunnen maken.

Als er een aanvraag is en deze voldoet aan de eisen richt de Gemeente 1 parkeervak bij de laadpaal in. Als er dan heel veel gebruik van wordt gemaakt, dan richten wij ook het tweede parkeervak bij de laadpaal in voor het elektrisch rijden.

Laadpalen in Broeckland

Klik op de kaart om alle geplande laadlocaties van Stichtse Vecht te zien of om de kaart van Broeckland beter te bekijken. U kunt als u de kaart heeft geopend op een laadpaal klikken om hierop te reageren tot 19 juli 2020.

Alle ingediende reacties zullen door de Gemeente worden bekeken en de Gemeente zal berichten wat er met deze reacties is gedaan.

Voor dit artikel zijn reacties toegestaan.

1 Comment

  1. Wat ik eigenlijk belangrijker vind, is het tarief dat de gemeente gaat rekenen per kWh voor het opladen.
    Ik heb zelf ook een oplaadpunt en het is me al vaker overkomen dat ik elders soms wel het dubbele moet betalen wat ik zelf betaal aan mijn eigen laadpaal.
    Ook dit kan een belangrijke drive zijn om je auto elders op te laden en dus ook bepalend voor het aantal laadpalen in de gemeente .

    Rob Beelen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s