Aandacht gevraagd voor mogelijke drainageproblemen

Heeft u vocht in de kruipruimte? Dan kan het goed zijn dat uw drainage niet meer goed functioneert. Een bewoner van onze wijk maakte het wijkcomité attent op mogelijke drainageproblemen in de wijk. Het leek ons daarom goed dit onder uw aandacht te brengen.

Indien u vocht in de kruipruimte heeft, zal dit vocht verdampen. Voor verdamping is energie nodig die dus ook permanent aan het huis wordt onttrokken. Zowel aan de onderkant van de begane grondvloer (afhankelijk van de isolatie) als ook aan de funderingsmuren die ten tijde van de bouw niet zijn geïsoleerd. Dit zorgt voor onnodige verwarmingskosten.

Vochtproblemen

Verder zorgt vocht in de kruipruimte voor optrekkend vocht in de muren (capillaire werking); hierdoor kunnen vochtproblemen in huis ontstaan, van vochtige muren en schimmelvorming in kasten tot een muffe lucht en ongedierte in de woonruimte.

Wat is een drainage buis?

Een drainagebuis is een geribbelde buis gemaakt van kunststof PE. De drainagebuis is geperforeerd. Daarom heen zit een omhulling. De omhulling van de drainagebuis voorkomt dat gronddeeltjes inspoelen en dat daardoor de drainagebuis verstopt raakt. Bovendien vergemakkelijkt de omhulling het instromen van het water, omdat de omhulling de instroomweerstand verkleint.

drainagebuis met kokosvezel, zoals o.a. gebruikt in Broeckland

Wanneer functioneert de drainage niet meer?

Van oudsher en mogelijk ook onder uw huis, kan een drainage gebruikt zijn met kokos omhulling. Drainage omhulling met kokos gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee omdat deze dan verteren. Daarmee is dit vooral geschikt voor een tijdelijke oplossing. Indien dit soort is gebruikt bij de bouw van uw woning is deze mogelijk voor zo’n 80% verdwenen. Hierdoor zijn de perforaties in de drainagebuis vol komen te zitten. Er zit (daardoor) ook zo’n 1,5 centimeter zand in de drainagebuis.

Oplossing

Gevolg daarvan is dat doorspuiten van de drainagebuis niet zoveel zin heeft. Mochten de perforaties al weer open gespoten kunnen worden dan zullen ze binnen de kortste keren weer vol zitten. Om de drainage weer werkend te krijgen is de beste en goedkoopste manier om de drainagebuis te vervangen door een variant waarvan het omhulsel niet vergaat. Omdat er maar weinig zand op ligt, is dit eenvoudig en ook weinig werk. Vocht heeft overigens een sterk beperkende werking voor veel isolatiematerialen. Mocht je de onderkant van de begane grondvloer en/of funderingsmuren willen (na)isoleren, hou daar dan rekening mee. Gebruik voor het isoleren van de funderingsmuren XPS i.p.v. EPS (piepschuim).

Kortom: zeker de moeite waard om dit te controleren en te kijken naar een oplossing.

(Voor dit artikel zijn reacties toegestaan. Wij zijn benieuwd naar uw mening/bevindingen). Klik hier om te reageren.

4 Comments

 1. De drainage werkt volgens mij vanaf de bouw al niet. Eerst op de vogelmelk gewoond (vanaf de nieuwbouw), en nu op de vrouwenmantel. Bij beide huizen (eigenlijk het complete blok) kun je zwemmen in de kruipruimte, al vanaf het begin. Aan de kant van de stinzenlaan noord hebben ze daar minder last van, dat deel van de wijk ligt ruim een meter hoger. Bij ons varieert het waterpeil mee met de waterstand van de sloot voor ons huis.
  Vervangen gaat niet zo maar zoals gesteld in het artikel, de buis ligt namelijk van nummer 1 onder de huizen door naar nummer 22. Aan beide zijden een put aangesloten op de hemelwaterafvoer. Dus een stukje vervangen heeft geen zin, je moet dat dan met het hele blok doen. Daarnaast zou je eigenlijk ieder jaar de buis door moeten laten spoelen, maar dat gebeurt natuurlijk niet.

  Like

  1. Het klopt dat je de drainagebuis met een aantal buren tegelijkertijd moet vervangen anders krijg je vervuiling / verstopping van binnenuit. Maar omdat de drainagebuis ondiep ligt, is dat niet veel werk.
   De erfdienstbaarheden staan overigens beschreven in de leveringsakte.
   Dat de drainagebuis loopt van Vrouwenmantel 1 tot en met 22 is niet correct. Volgens de bouwtekeningen is er bij elke knik in de straat een aftakking naar de drainagebuis in de weg. De bouwtekeningen kloppen op dit punt helaas niet helemaal. Er lijkt een knik overgeslagen. M.a.w. de aftakking naar de drainagebuis in de weg is bij elke 2e knik wat effectief betekent dat deze in ieder geval bij Vrouwenmantel 14/15 zit.
   De gemeente laat de drainagebuizen onder de woningen een keer in de paar jaar doorspuiten voorzover dat niet verhinderd wordt door beschadigingen. Doorspuiten met de huidige staat van het omhulsel heeft alleen niet veel zin.

   Like

 2. Interessant artikel. Is er ook iemand die de situatie bij je eigen huis kan komen bekijken? En kan aanbevelen wat er moet gebeuren?

  Like

  1. Dat zou kunnen, maar check in eerste instantie de bouwtekeningen/bouwbestek of de gemeente om te zien of en waar er een drainageleiding onder je woning ligt (wat overigens wel zeer waarschijnlijk is).
   Uitgaande van de situatie dat er een drainageleiding onder je woning ligt, is deze eenvoudig als je naast een drainageput (in de weg of fietspad) zit. Dan kun je zelf maatregelen treffen door de drainagebuis te (laten) vervangen, mits je nog in je kruipruimte kunt. Schelpen in je kruipruimte zijn wat dat betreft niet bevorderlijk. Zorg er overigens wel voor dat je drainagebuis niet weer vervuild wordt van binnenuit door zand van buren verder van de drainageput.
   Zit je verder van de drainageput (in de weg of fietspad) dan ben je afhankelijk van de medewerking van de tussenliggende buren en in hoeverre zij het nut en noodzaak van een goed werkende drainage in (willen) zien. Is die medewerking er onvoldoende dan is de resterende mogelijkheid zelf een afvoer voor je drainage te regelen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s